Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1777729 Постинги: 3851 Коментари: 0
Постинги в блога от 05.06.2019 г.
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 23 МАЙ

 

Разсъждение

 

Духовният човек тълкува всички неща и всички явления в природата по духовен и символичен начин и от всичко получава полза за душата си. Веднъж братята отишли при св. Иоан Колов и започнали да му разказват как завалял хубав дъжд и напоил палмите, и как на палмите почнали да покарват нови пръчки така, че монасите щели да имат материал за своето ръкоделие. Св. Иоан се замислил и казал: „Така също и Дух Светий слиза в сърцата на светиите, те се обновяват и пускат ластари на страх Божий“.

 

БЕСЕДА за това, че не трябва да оскърбяваме Светия Дух

 

И не оскърбявайте Светия Дух Божий, с Когото сте запечатани за в деня на избавлението (Еф. 4: 30).

 

Над всекиго от нас, когато сме се кръстили с Дух и вода, е казано: „Печат дара Духа Святаго“. Божият Дух ни е даден не по наши заслуги – никой и да си не помисля това, – а по милостта на живия Бог. И в обикновените отношения между хората, който дава дар, е радостен, а радостен е и онзи, който получава дара. Дарителството е взаимна радост. Колкото по-голям е дарът, толкова по-голяма е и радостта. Радва се Бог, когато дава благодатта на Своя Дух Светий, как тогава да не се радват хората, които я приемат! Беднякът, когато приема, обикновено се радва повече от богатия, който дава – как да не се радват бедните човеци, които приемат огромен дар от богатия Бог! С какво хората оскърбяват Божия Дух? Апостолът, който е заповядал да не оскърбяваме Духа Божий, веднага обяснява от какво се оскърбява този Дух: Всяко огорчение и ярост, гняв, вик и хула да бъдат далеч от вас заедно с всяка злоба, казва апостолът. С една дума – Духът Божий се оскърбява от всеки наш грях. Нека бъде далеч от нас всеки грях и Духът Божий ще бъде радостен, и ние ще се радваме в Него. Когато в дома си имаме някой висок гост, ние се стараем да вършим всичко онова, което е угодно на госта. А нима може да има по-висок гост от Светия Божи Дух? А щом Той е най-висок и най-желан наш гост, трябва да вложим най-много старание да угодим на Него. А ние знаем с какво се угажда на Божия Дух – с онова същото, с което и на Христос Господ. А Господ е казал: Ако Ме любите, опазете Моите заповеди (Иоан. 14: 15). Който, значи, пази Христовите заповеди, той има любов и към Сина, а пазейки Неговите заповеди, угажда и на Отца, и на Духа Светаго. Апостолът особено препоръча милосърдие, благост, смиреномъдрие, кротост, дълготърпение. Ако сме добри, ако сме милостиви, ако си прощаваме един другиму, с това угаждаме на Божия Дух, който гостува в нашите сърца. И тогава Духът Божий се радва в нашите сърца. Радва се Духът Божий в нас и цялото наше същество тогава тръпне от неизказана радост. О, братя мои, да се стараем да не наскърбяваме Най-високия Гост, Който идва при нас с пребогати дарове.

О, Боже, Душе Светий, прости ни нашата небрежност към величественото Твое безсмъртие и не ни оставяй без Тебе, нас – безплодните и нищожните. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

Категория: Други
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1777729
Постинги: 3851
Коментари: 0
Гласове: 965
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930