Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1791125 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 09.07.2017 г.
  

Предлаганото четиво няма да допадне на онези, които ще прочетат само няколко реда и ще го зарежат.

Няма да допадне  на мамините лигльовци, и претенциозни госпожици.

Няма да допадне и на майките, чиито деца  са „най, най, и по по най“.

Няма да допадне и на рекламните лъскави идиотчета, дето си скубят веждите, бръснат си краката, и си купуват розови прашки.

Няма да допадне на доста хора.

На вас дали ще попадне не знам. И вие още не знаете. Ако рискувате да го прочетете ще разберете.

 

 http://www.misioner.com/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Категория: Други
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове: 0
09.07.2017 08:40 - 1. Из патерикa
 
1.     Из патерика


          Веднъж двама братя по общо съгласие станаха монаси. Когато приеха пострижение, решиха да пост­роят две килии на разстояние една от друга, след ко­ето се разотидоха по килиите за уединен живот. Мно­го години не се виждаха един друг, защото нито еди­ният излизаше от килията, нито другият. Случи се единият от тях да се разболее и отците дойдоха да го навестят. И видяха, че той ту сякаш изпадаше в из­стъпление, ту съзнанието му отново се връща при него. Тогава го попитаха:

-      Какво видя?

-      Видях - отвърна той, - как дойдоха ангели Божии, взеха мен и брат ми и ни понесоха към небе­то. И ни пресрещнаха вражески сили, в бесчислено множество и с ужасен вид. Но въпреки всичките им усилия не можаха да ни направят нищо. А когато ги отминавахме, започнаха да говорят и казваха: „Голяма смелост дава чистотата!“.

С тези думи братът умря. Като видяха това, отци­те пратиха един от монасите да съобщи на брат му, че е починал. Но когато вестоносецът отиде, видя, че вторият брат също е умрял. И отците, е удивление, въздадоха слава на Бога.

 

Категория: Други
Прочетен: 218 Коментари: 0 Гласове: 0
 


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 26 ЮНИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Покаянието е необходимо за християнина до последния му дъх. „Разгледай и ще видиш - казва св. Марк Подвижник – че тайната на благочестието при Божиите угодници е осъществена чрез покаянието“. Покаяние до смъртния час! Случило се такова нещо - на  умиране стар постник и известен духовник извикал свещеника да го причасти. По пътя, към свещеника се присъединил един разбойник и пожелал да види как умира светия човек. Светия старец спокойно приел Причастието и спокойно се поразговорил със свещеника. Тогава разбойникът заплакал и казал: „Блазе ти! Ах, с каква ли смърт ще се удостоя аз?“. Светият старец ( изведнъж се възгордял ) отговорил: „Бъди и ти като мене, па и за тебе ще бъде както за мене!“. Разбойникът се върнал по пътя си плачейки и нареждайки сам над себе си. След това паднал и умрял. Тогава хората видели, как един иродиев плаче над светия старец, а играе и пее над разбойника. Когато го попитали за значението на това, той отговорил: „С гордостта си той погуби всичките си заслуги; с покаянието пък този [ разбойник] обра всички плодове.

 

БЕСЕДА за страха на безбожника

 

Нечестивецът бяга, когато никой го не гони; а праведникът е смел като лъв ( Пртч. 28, 1)

 

Безбожниците се плашат и от сянката; сянката от дърветата им се струва като войска. Когато нещо прошумоли, безбожникът си мисли - отмъстител дохожда! Трептенето на листа чува като звънтенето на верига; гласът на птиците му се струва като глас на ловец, който преследва дивеч; на тревата гледа като на издайник на своето злодеяние; на водата като на свидетел против него; на слънцето като на съдия; на звездите като на присмехулници. О, братя мои, колко лъжи се раждат от страха! Защото страха е от греха, греха от дявола, а дявола е баща на всички лъжи. Страхът е първия плод на греха. Когато Адам съгрешил, той се скрил от Божието лице. И когато Бог го повикал, той казал:  Чух гласа Ти в рая, и ме достраша ( Бит. 3, 10). Преди греха Адам не познавал страха; нито се криел от Божието лице, но, напротив, винаги тичал да срещне Бога. А като съгрешил, се изплашил! А праведникът е смел като лъв. Без грях, без страх. Без грях, и без немощи. Безгрешните са силни - твърде силни, Безгрешните са храбри - твърде храбри. Праведниците са силни и безстрашни. Такива са праведниците - но само праведниците.

О, Господи безгрешни, спаси ни от безполезния страх, но преди това ни запази от греха - родителя на [ всеки страх] страха.На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 


Категория: Други
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1791125
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Юли, 2017  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31