Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1013495 Постинги: 2668 Коментари: 0
Постинги в блога от 01.07.2018 г.

 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 18 ЮНИ

 

Разсъждение

 

С каквото внимание един учен изследва природните явления, с още по-голямо внимание ние трябва да изследваме проявите и действията на Божията благодат. Ето какво свидетелства за въздействието на Причастието един от духовните великани. О. Иоан Кронщадски пише: „Удивявам се от величието и животворството на божественото Причастие – една старица, плюеща кръв и вече съвсем изнемощяла, неможеща да яде нищо, в онзи ден, когато прие от мене Причастие, започна да се поправя. Умиращо момиче, след приемането на Причастие, започнало да се поправя – да яде, да пие и да разговаря, докато преди това било почти в безсъзнание и в конвулсии и нищо не ядяло и не пиело“. О, да би всеки свещеник с вниманието на учен и с любовта на молитвеник, подобно на св. Иоан, да вижда и следва благодатните действия на св. Причастие.

 

 

БЕСЕДА за задължението на Бога

 

Който прави добро на сиромах, дава назаем Господу и Той ще му отплати за неговото благодеяние (Пртч. Сол. 19: 17).

 

И сиромахът, който проси, и богатият, който дава – и двамата задължават Господа, но само при условие, че сиромахът проси в име Господне и със смирение, и че богатият дава в име Господне с милосърдие. Всеки, който получава, трябва да знае, че получава Божието, и всеки, който дава, трябва да знае, че дава Божието. Такова получаване има цена и такова даване има цена. Всички ние идваме голи на този свят и голи си отиваме от него. Всички ние сме просяци пред Господ, защото нямаме нищо, което да не сме получили от Господ.  Затова, давай на брата сиромах, както и на тебе Бог ти е дал. Когато правиш милостиня, ти взимаш чуждото и го даваш на свой. Бедният човек ти е по-близък от твоето имане, както на Бога, Сътворителя на човеците, всеки човек Му е несравнимо е по-скъп от всяко друго Негово притежание. Ако ти е дадено богатство – дадено ти е за изпитание. Да се изпита сърцето ти! Да видят Бог и цялото небесно войнство дали си разбрал от Кого е твоето богатство и защо ти е дадено то. Блазе ти, ако разбираш, че имотът ти е от Бога и Божий. Блазе ти, ако приемеш сиромасите за твои другари и за твои чеда, и с тях разделиш, онова, което Бог ти е поверил! О, колко неизмеримо е Божието човеколюбие! Виж, всичко, което имаш, принадлежи на Бога, и все пак Бог гледа на Себе Си като на твой длъжник, ако ти взимаш от Него и го даваш на сиромасите, и ще ти заплати за твоето добро. Коя милост да се сравни с тази!

О, Господи човеколюбиви, открий на нашия ум тайната на Твоята милост, смекчи сърцата ни като восък, та като свещ да гори и свети отблясъкът на Твоята неизказана милост! На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски   

Категория: Други
Прочетен: 188 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1013495
Постинги: 2668
Коментари: 0
Гласове: 800
Календар
«  Юли, 2018  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031