Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764702 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 16.07.2019 г.
                               

                                       image




37. Пресвета Богородица „Икономисса“ („Домоуправителка“)

Празнува се на 18 юли

       •     Други наименования:

„Икономка“,

„Игуменка на Света Гора“

       •     Произход: Света Гора (Атон), Лаврата на св. Атанасий

       •     Особена дарба: избавя от глад и сиромашия.

       •     История

 

       През X век великият подвижник св. Атанасий Атонски основал на Света Гора лавра, в която отвсякъде се стичали монаси, привличани от висотата и строгостта на подвизите на нейния основател. Св. Атанасий с радост приемал всички, които отивали при него, и заедно с тях се трудел на монастирските послушания.

       Веднъж новосъздадената лавра била споходена от тежко изпитание. Настъпил глад и монасите, въпреки строгия си живот, не могли да понесат постигналото ги изкушение и напуснали монастира. Лаврата опустяла. В нея останал само св. Атанасий, но по-късно и самият той решил да замине на друго място. В дълбока скръб той тръгнал към Карея с игуменския жезъл в ръка. След като два часа ходел из стръмните атонски пътеки, старецът се изморил и се канел да приседне на един камък край пътя. Изведнъж той видял жена със синьо покривало на главата и много се учудил, тъй като на Атон е забранено да влизат жени. Тя го попитала: „Къде отиваш, старче?“ „Коя си ти и как си дошла тук? - строго попитал св. Атанасий. И защо ти е да знаеш къде отивам? Виждаш, че съм тукашен монах.“ „Зная твоята горест и мога да ти помогна - отвърнала непознатата, - но преди това искам да разбера къде отиваш.“ Тогава св. Атанасий ѝ разказал своята скръб. Жената отвърнала: „Та това ли не си могъл да понесеш? Заради късче хляб изоставяш обителта, която ще се прослави от род в род? Това в духа на монашеството ли е? Къде е вярата ти? Върни се, аз ще ти помогна.“ - „Коя си ти?“ - запитал я св. Атанасий. „Аз съм тази, на чието име ти посвещавам своята обител. Аз съм Майката на твоя Господ“ — отвърнала Жената. „Страхувам се да вярвам - отговорил старецът, - понеже и бесовете приемат образ на ангел. С какво ще ми докажеш истинността на думите Си?“ „Виждаш ли този камък - отговорила Пресвета Богородица, - удари по него с жезъла си и тогава ще познаеш Кой говори с теб. И знай, че отсега завинаги ще бъда Домоуправителка (Икономка) на твоята лавра“.

       Св. Атанасий ударил с жезъла в камъка и от него с шум потекла вода. Поразен от чудото, старецът искал да се хвърли в нозете на Божията Майка, но Тя станала невидима. Когато се върнал в обителта намерил хранилищата пълни догоре с всичко необходимо. Скоро тук отново се събрали много братя. И до днес лаврата, по волята на Небесната Царица, няма иконом, а само помощник-иконом.

       Св. Атанасий и друг път се удостоил да получи свидетелство, че Пресвета Богородица благоволи към неговата лавра и се грижи за нея. Веднъж един от подвижниците на монастира, благочестивият монах Матей, по време на утринното богослужение се удостоил да види Божията Майка. Тя влязла в храма заедно с двама ангели и започнала да обхожда братята, като раздавала монети с различна стойност според усърдието, с което всеки един се молел. И самият очевидец на това видение за своя голяма радост се удостоил да получи няколко монети от пречистите ръце на Небесната Царица.

       Скоро в монастира била нарисувана и самата икона „Икономисса“. На нея Божията Майка е изобразена седяща на трон и държаща Богомладенеца Иисус Христос. От двете страни на трона в молитвено положение, стоят св. Михаил Синадски* и св. Атанасий Атонски със своята лавра в ръце.

       Иконата се чества на 18 юли (5 юли, ст. ст.), когато се празнува и паметта на св. Атанасий Атонски.

       На мястото, където Пресвета Богородица се явила на св. Атанасий по пътя към Карея, е издигната неголяма църква в чест на Живоприемния източник (извор) на Божията Майка. В тази църква се намира икона, изобразяваща чудото. Тук е построена и покрита галерия за отдих на поклонниците. Изворът и досега продължава да утолява жаждата на пътниците и да източва изцеления.

 

       * Св. Михаил Синадски (1 818) за своя под-вижнически и девствен живот още млад бил посветен за епископ Синадски от св. Тарасий, патриарх Константинополски. Участвувал в VII Вселенски събор (787 г.). Императорът иконоборец Лъв Арменец го отстранил от епископската катедра и го изпратил на заточение, където след много страдания Христовият изповедник починал.

 

Категория: Други
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.07.2019 09:52
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

Любовта е всесилна. Тя може, между останалото, да облекчи и съдбата на умрелите грешници. Православната Църква решително потвърждава това и настоява за умрелите да се четат молитви и да се раздава милостиня. Пребогата във всичко, от духовния си опит Църквата знае, че молитвите и милостинята за умрелите им помагат в другия свят. Света Атанасия игуминия (12 април) преди смъртта си завещала на своите сестри всеки ден, в продължение на 40 дена след смъртта ѝ, да слагат трапеза за сиромасите и бедняците. Нейната заповед сестрите изпълнявали само 10 дена и престанали. Тогава светицата се явила на сестрите, придружавана от два ангела, и им казала: „Защо сте престъпили заповедта ми? Да знаете, че милостинята и молитвата на свещеника за душите на умрелите в продължение на 40 дена умилостивяват Бога. Ако душите на умрелите са грешни, чрез това те получават прошка на греховете от Бога, а ако са безгрешни, тогава добрината за тях служи за спасение на самите добротворци“. Разбира се, става дума за милостиня и молитва, свързани с голяма любов към душата на умрелите. Такива милостиня и молитва наистина помагат.

 

 

 

БЕСЕДА за радостта от вярата в Христос

 

 

Когото обичате, без да сте Го видели, и в Когото вярвайки сега, без да Го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост (I Петр. 1: 8).

 

 

Това са думи на свети апостол Петър. Той е видял Господа и Го е обичал. Той е виждал Господа и е вярвал в Него. Точно затова хвали любовта на онези, които не са видели Господа, и вярата на онези, които не са го гледали със собствените си очи. Сам Господ е казал: Блажени, които не са видели, и са повярвали (Иоан 20: 29 ). Блазе на онези, които не са видели Господа, както го е виждал апостолът, ала все пак Го обичат с апостолска любов. Блазе на онези, които не са гледали Господа, както го е гледал апостолът, ала все пак имат вярват в Него с апостолска вяра! О, братя мои, ако не виждаме Господа, ние виждаме Неговото дело, което е осветило цялата човешка история от край до край и е разкрило духовното значение на всяка поднебесна твар. Ако Господа не виждаме – виждаме Неговата свята Църква, съзидана върху Неговата пречиста Кръв от многобройните светии, праведници и безчислените души, кръстени в Неговото име през вековете и във вековете. Ако не гледаме Господа лице в лице, както са Го гледали апостолите, ние вярваме, че Той е между нас с Тялото и Кръвта, с които ние по Негова заповед се причастяваме, и причастявайки се, се радваме с неизказана радост.                                                                                                                                                                                            

Жив е Господ, братя, близо е Господ! Това е нашата непоколебима вяра и това е огнена искра, която разгаря сърцата ни в пламъка на любовта към Господа – живия и близкия.                                                                                                                                  

  Като знаем, че Господ, нашият Сътворител, от любов слязъл на земята и се явил като човек заради нас, и като знаем, че Той бил умъртвен, и се явил жив, какви по-здрави основи трябват за нашата вяра и какво по-силно оправдание на нашата любов [е необходимо]?                                                                                                                                                                                          

  Жив е Господ, братя, близо е Господ. До ден-днешен. Той се явява на много праведни души, които Му служат с търпение.

О, Господи живий, Ти бе мъртъв и оживя – съживи в нас, до последния ни дъх, вярата и любовта, та чрез вярата и любовта да се удостоим, като Твоите свети апостоли, да видим Тебе лице в лице. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

Категория: Други
Прочетен: 139 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764702
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031