Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764899 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 20.07.2019 г.
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 7 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

Примерът на св. Неделя – красива девойка, примерът на св. Астион – богат юноша, и двамата предали се на мъчение и смърт за Христа Господа, ни навеждат към размишления за онези млади хора, които в историята, с помощта на несравнимата сила Христова, побеждават себе си, а чрез това и всичко. Извоюването на победа над самия себе си е най-голямата победа. Такива победители в Църквата са хиляди, много хиляди. Св. Киприян, пишейки за девството, казва: „Да се победи наслаждението е най-голямата наслада, и няма по-голяма победа от победата над своите желания. Онзи, който е победил един неприятел, се е показал по-силен от някой друг, но онзи, който е победил похотта, се е показал по-силен от себе си, По-лесно е да се победи всяко зло, отколкото наслаждението, защото всяка друга злина е отблъскваща, докато злината на наслаждението е привлекателна. Онзи, който се освободи от желанието, освобождава се и от страха, защото чрез желанието се ражда и страха.

 

БЕСЕДА за словесното мляко

 

Като новородени младенци, ламтете за неподправеното словесно мляко, та с него да пораснете за спасение, защото вкусихте, че Господ е благ (I Петр. 2: 2 – 3).

Великият апостол гледа на християните като на новородени деца. Кръщението е ново раждане и от кръщението на човека се започва нов живот. А за новородения духовна необходимост е да се храни с добра храна[1], също като телесно новородения. Каква храна препоръчва апостолът на християните? Словесно неподправено мляко. Младенецът по тяло се храни с майчиното мляко, което е само предобраз на истинското мляко, на словесното мляко, с което трябва да се храни духовният младенец. А кое е това словесно и неподправено мляко, с което християнинът трябва да се храни? Сам апостолът отговаря на това, като казва: Защото вкусихте, че Господ е благ. Това е, значи, Сам Господ Иисус, живият и животворящият. Христовите слова са словесното и неподправено мляко. Блазе ви, братя, ако насищате своята душа с Христовите слова като с вкусно мляко, защото вашата душа ще порасте, ще се облагороди и ще стане годна за Божието Царство. Христовите чудеса са словесно и неподправено мляко. Блазе ви, братя, ако насищате душата си с това вкусно мляко, защото ще бъдете подобни на ангелите, които денонощно възпяват Божиите чудеса. Христовото Тяло и Кръв са словесно и неподправено мляко. Блазе ви, братя, ако насищате душата си с това вкусно мляко, защото ще бъдете членове на живото и безсмъртно Тяло Христово на небесата. Христовата възкръсна победа над смъртта е словесно и неподправено мляко. Блазе ви, братя, ако насищате душата си с това вкусно мляко, защото още в този живот ще триумфирате като победители, а в онзи ще застанете от дясната страна на Победителя Христос. Самият Христос, братя, е словесно и неподправено мляко. Да желаем това мляко пред всяко друго, та да възраснем за спасение. То е истинската храна за спасението; всичко останало е тление и гроб.

О, Господи Иисусе, Агнецо Божий, Който си словесното и неподправено мляко, нахрани ни със Себе Си, както си нахранил Твоите свети апостоли, та и ние да възраснем достатъчно за спасение. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

[1] В духовен смисъл (бел. прев.).

Категория: Други
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764899
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031