Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766207 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 22.07.2019 г.
       



    image


                           38. Пресвета Богородица „Казанска“

 

       Празнува се на 8 юли и 22 октомври

 

       •     Произход: руска, гр. Казан

 

       •     Особена дарба: избавя от нашествия на другородци и друговерци, от слепота. С тази икона благославят младите за брак, нея окачват над детските креватчета, за да гледат малките християнчета кроткия лик на Богородица и така да се изпълват с благодат и сила; домопазителка и домостроителка.

 

       •     Някои чудеса

       Тук разказваме за някои чудеса, които Света Богородица извършила чрез Нейната икона, наречена „Казанска“

       1) Една майка донесла своето сляпо дете в храма и със сълзи на очи започнала да се моли пред иконата за изцеление. Изведнъж детенцето започнало да гали с ръчица лицето на майката. Архиепископът видял това и наредил да донесат една ябълка и да я подадат на детето. Щом това било направено, детето веднага протегнало ръце и я взело. Така всички видели, че то прогледнало и прославили Небесната Царица.

       2)   Синът на една вдовица - Юлита - Исаак, жител на Казан, от една година бил парализиран. Нямайки никакво облекчение, той изпратил майка си в Казан да помоли тамошните свещеници да отслужат молебен пред чудотворната икона, а сам той започнал усилено да се моли на Божията Майка в леглото. Изведнъж почувствал чудна лекота и сила в нозете си, станал от одъра и сам тръгнал към монастира с чудотворната икона. Майка му едва не се побъркала от радост. Двамата паднали на колене пред иконата и благодарили на Небесната Царица.

       3)   Йосиф, монах в монастира „Св. Троица“ в Казан, бил сляп. Той отишъл в храма, където била иконата, отслужил молебен на Св. Богородица пред нея, но като не получил изцеление, си отишъл тъжен в килията си. Когато легнал, за да отдъхне, той задрямал. Изведнъж, в просъница той вижда иконата, и от нея се чул глас: „Стани, отслужи още веднъж молебен пред иконата Ми, след това изтрий очите си с кърпата на нея и ще прогледаш!“ Когато Йосиф сторил това, прогледнал.

 

       • Молитва

       Застъпнице усърдна, Майко на Всевишния Господ, Ти молиш за всички Твоя Син Христос, нашия Бог, и спасяваш всички, които прибягват към Твоя всесилен покров. О, Царице и Владичице, застъпи се за всички нас, които в напасти и скърби и болести, обременени с много грехове, стоим пред Теб и Ти се молим с умилена душа и съкрушено сърце пред Твоя пречист образ, като възлагаме твърда надежда на Тебе, Която си избавление от всички злини. Дарувай на всички полезното и всички спаси, Богородице Дево, защото Ти си божествен покров на Твоите раби.

 

Категория: Други
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.07.2019 08:52
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 9 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

Мнозина се питат защо Бог взима от този живот юноши, девойки и деца и защо не ги остави да остареят, па тогава чрез смъртта да отидат в онзи свят? Това е Божият план на домостроителството, това е светата воля на Неговия промисъл. Но от огромния опит на Църквата са известни примери, когато понякога Бог прави това по желанието и молитвите на Своите угодници от другия свят, или роднини. Св. Адер (в монашество – Атанасий) се явил на своята жена, която ненадейно оставил с трите им деца, и отишъл в манастир, където и умрял. Когато жената стигнала до отчаяние, веднъж – заради грижите по невръстните деца, а после и заради грижата за мъжа си, защото не знаела къде се намира, тогава, насън, от онзи свят, ѝ се явил мъжът, със светло лице, в бяла светла одежда и казал: „ Престани да плачеш и нареждаш по мене; ето – аз ще взема децата (две от тях) при себе си, а ти, ако желаеш, се потруди за своята душа“. В същото време и по същия начин той се явил и на Теодосий Стълпник и му казал: „След три дена старата постница, която е в близкия манастир, ще отиде при Господ, а ти постави на нейното място моята съпруга – да се подвизава като монахиня в нейната килия. Нека с нея да остане и най-малкото дете,  докато не порасте; то ще върви по стъпките ми и ще стане наследник на апостолския престол в Иерусалим“. И наистина – всичко това се сбъднало, както било казано. Старата постница на третия ден умряла, също тъй и двете по-големи Адерови деца, а жена му взела килията на онази старица, заедно с най-малкия син, който като пораснал, станал патриарх в Иерусалим.

 

БЕСЕДА за съда Божий над праведниците

 

Защото време е да почне съдът от Божия дом; ако пък почне първом от нас, какъв ли ще е краят на ония, които не се покоряват на Божието евангелие (I Петр. 4: 17).

 

Когато съдът Божий дойде върху дома на праведника, нека грешникът да не злорадства, а да трепери от страх. Ако праведникът и грешникът са съседи, па ръката Божия падне върху праведника – паднала е върху двамата; първия да кали, вторият да се опомни. И когато люто страдание сполети праведника, не го е сполетяло без Божията воля – нека грешникът да не се весели, защото неговото страдание ще е по-голямо от това на праведника, а именно – да види какъв е Божият гняв и да побърза да измени своя дух и да изправи своите дела. Нека и да се запита още: щом е такъв Божият гняв върху праведника, какъв ли ще е върху мене? Знайте, братя, че праведността е сила, а неправдата безсилие. Кой може повече да претърпи, без да бъде сломен под тежестта? Силният или слабият? Несъмнено – силният. Затова върху праведника се възлага тежко бреме. Нека грешникът да не се подиграва, като види праведника под тежко бреме, и нека не казва: „Моята неправда е по-добра от неговата правда!“. Но със страх и трепет да гледа бремето на праведника и да си каже искрено: „Това е моето бреме, но аз съм съвсем немощен да го понеса, затова е поставено върху неговия гръб, върху гърба на праведника. Та като го видя, да се обърна от своите пътища и с покаяние да заякна за бремето, което ме очаква. Започването на Съда от Божия дом – това е неизмерима милост Божия към грешниците, към слабите, към обезсилените от греха – да отворят очите си и да прочетат написаното от Божия гняв! Съдът ще почне от дома Божий, защото е силен Божият дом, а Божи дом е праведният човек, в който обитава Духът Божий. Щом вятърът клати каменната кула, нека колибарите да укрепят своите колиби. О, мои братя, колко съдбоносни и страшни за грешника са тези апостолски слова!

О, Господи Иисусе, праведни и милостиви, милостиви и праведни, помилуй и спаси нас. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766207
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031