Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1790727 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 26.07.2019 г.
       


           image

  40. Пресвета Богородица „Касперовска“ Бургаска

       Празнува се на 29 юни

 

       •     Произход: Русия (гр. Одеса - от 1936 г.). Преди това оригиналната икона е донесена в Русияв края на XVI. от сърби от Трансилвания.

 

       •     Сегашно местонахождение:

копие на Св. Богородица „Касперовска“ е дарено на храм „Свв. Кирил и Методий“ малко след неговото построяване (1897-1907).

 

       •     Особена дарба: помага при парализа, епилепсия и психични заболявания.

 

       •     История

Оригиналната икона на Св. Богородица „Касперовска“ е наследствена, а през 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. През февруари 1840 г. Касперова се моли със сълзи пред иконата, за да ѝ помогне в проблемите. Изведнъж тя вижда, че иконата на Дева Мария засиява. Молитвата ѝ е чута.

       Дворянка от съседното село, която имала парализа на лявата си ръка, чува гласа на Божията Майка, който ѝ казва да отиде да се помоли на иконата в съседното село. Жената отива и ръката ѝ оздравява.

       През лятото на 1843 г. се случили и три по-изявени изцеления - на момче, болно от епилепсия, на парализирано момиче и на психично болна жена.

       През последните дни на януари 1844 г. пренасят иконата в селската църква. Оттогава иконата на Богородица от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна.

По време на Кримската война, по време на обсадата на Одеса от британската флота, жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града и Одеса остава невредима. От 1936 г. иконата се намира в Успенския събор в Одеса

       Копието на Св. Богородица „Касперовска“ също чудотвори. Регистрирани са няколко случаи, при които тя е проплакала и е имало за какво: строителството на подземен паркинг в района на бургаския храм води до това, че той почти се разцепва на две*.

 

       * Деяна Павлова, Чудотворните икони в България, изд. Труд, 2017, с. 217-220.

 

Категория: Други
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове: 0
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 13 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

Простата дреха се разкрасява от човека, а разкошната дреха украсява човека. Простата дреха привлича вниманието към човека, а разкошната дреха привлича вниманието сама към себе си. Страстта към разкошни одежди просто изпива и изсушава човешката душа. Това е истинската причина, задето Църквата винаги е заставала против разкошното обличане и е препоръчвала простота. Между безбройните християнски светии не се помни нито един, комуто разкошните одежди да са помогнали да се освети. Много велики и мъдри царе, не само християнски, а и езически, обичали скромността в обличането. Говори се за император Август Октавиан, че по времето, когато се родил Господ Христос, е носел по една проста одежда, която била изтъкана от жена му, от сестра му, или от дъщеря му. За император Карл V се разказва, че носел такова просто облекло, че дори обикновените граждани – неговите поданици, се обличали по-добре. Славният гръцки пълководец Филипомен веднъж бил поканен на обяд от един човек, в чиято къща дотогава не бил влизал. Филипомен дошъл на гости малко по-рано. Домакинът още не бил пристигнал, а стопанката не познавала лично Филопомен и като го видяла така просто облечен, го помислила за някой от Филопоменовите слуги, който е пратен напред, за да извести за пристигането на пълководеца на нейния мъж. Затова му заповядала да насече дърва. Филопомен драговолно се покорил на заповедта и започнал да сече дървата. Домакинът, като пристигнал и видял, какво прави неговият велик гост, се ужасил и го попитал: „Кой се осмели да ти възложи тази работа?“. Пълководецът кротко отговорил: „Моята дреха“.

 

 

БЕСЕДА за необходимостта от трезвеност в борбата против дявола

 

Бъдете трезвени, бъдете бодри, защото вашият противник – дяволът, като рикащ[1] лъв обикаля и търси кого да глътне (I Петр. 5: 8).

 

Православните монаси са издигнали трезвението и бодърстването до подвиг. Трезвият дух трябва да усеща опасността и внимателният да разпознава от коя страна идва опасността, и от кого. „Пази се, чедо, да не настъпиш змия, да не паднеш в яма, да не газиш в дълбока вода, в гората да не объркаш пътя!“ Тъй майката съветва своето дете, боейки се за него[2]. Не с по-малка любов Църквата съветва човека, боейки се за неговата душа. Чеда, бъдете трезвени, бъдете бодри! Вашият древен противникдяволът, не почива и не спи, а като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътнеБъдете трезвени, бъдете бодри, защото вие сте като овце, а той е като лъв. Когато овцете усетят смрадния мирис на вълка, бягат при своя чобанин. Бъдете трезвени и вие ще усетите смрадта на дявола, когато се приближи до вас, па бягайте под закрилата на своя Пастир Христос Господ. А дяволската смрад ще усетите чрез своите помисли, чрез своите чувства, чрез своите намерения и чрез телесните похоти. Всичко, за което си мислите, въобразявате, усещате, възнамерявате и желаете в противоположност на Христа и Христовия закон, знайте, че това е дяволска примка, дяволска смрад – знайте и бягайте при своя Пастир, като насочвате към Него целия си ум, цялото си сърце, цялата си душа и своето тяло. Господи Иисусе, Пастирю наш трезвени и внимателен, направи ни по всяко време трезвени и внимателни, та нашият неприятел да не ни изненада и погълне. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

[1] Рикащ – ревящ (бел. ред.).

[2] В ориг. – неговото тяло (бел. прев.).

Категория: Други
Прочетен: 164 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1790727
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031