Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766386 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 13.09.2018 г.
 
ДО БРАТ ЧЕДО М.: ЗА ХЕРЦЕГОВСКИТЕ СОКОЛИ

 

Нищо без вяра в Живия Бог. Нищо без молитва към Живия Бог.

Нищо без помощта на Живия Бог.

Без това нито е имало някой велик и славен човек в Херцеговина, нито  има, нито ще има. Вие сте разбрали това и сте го препоръчали на Вашите  соколи. Те също са го приели и чрез вярата са осветили и изпълнили с вдъхновение своя живот. Затова са така силни и почтени, единни и целомъдрени, послушни и братолюбиви - тези Ваши херцеговски соколи. Нека  Живият Бог даде за всеки от тях да може да се каже онова, което казва апос­толът: “Да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело” (Тим. 3:17). Защото именно това е целта на Вашите млади соколи:

 да бъдат подготвени за всяко добро дело;

подготвени чрез възвишени мисли, които стигат до най-горните Небеса;

чрез благородното чувство за правда и чрез любовта, която обхваща целия народ и всички Божии народи, подобно на разпънатите на кръста Христови ръце;

чрез силна воля, изградена, укрепнала и готова всеки миг за всяко дело на доброта, милост, човеколюбие и боголюбие.

Такива хора ни трябват, такива соколи, такива херцеговци. Не други, а само такива - готови всеки ден и всяка минута без забавяне и с радост да извършат всяко добро дело, за което им се отдаде удобен случай. А кой е подготвен за това? Аз не бих могъл да дам по-добър отговор от онзи, който е дал апостол Павел и този отговор е: “съвършеният Божи човек”. С други думи: който не е съвършен Божи човек, не е подготвен за всяко добро дело.

Земята не може да бъде задвижена от земя, а само от Небесата. Вие сте разбрали това; затова сте се издигнали по-високо от онези, които се опитват да тласкат земята със земя, падат уморени и остават долу.

Бог да Ви поживи и благослови!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 

Категория: Други
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове: 0
 

                                        ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 31 АВГУСТ

                                                                                                     

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Християнинът не вярва в късмет, съдба и прокоба. Бог е определил главните насоки в нашия живот. Той, според нашите молитви и заслу- ги, може и да ги променя. Така Той продължил живота на цар Иезекия с 15 години (Исая 38); също продължил с 15 години живота и на пре- подобни Дий (19 юли). По молитвите на светител Василий Велики продължил живота му с един ден, докато кръсти евреина Иосиф, своя лекар. Но както по молитвите Бог може да продължи живота, така, заради греха, може и да го съкрати. Цар Атанасий се придържал към Севировата ерес, т.нар. анакефали (безглави), която разпространявала безумието, че на Църквата не ѝ трябват епископи и свещеници, защото уж всеки е свещеник и епископ за себе си, и всеки има право по свой начин да тълкува Св. Писание, и да учи другите, тъй както той знае и вярва. Напразно св. патриарх Иоан съветвал царя да се върне в истин- ската православна вяра, но царят не само не приел неговите съвети, а го клеветял и търсел различни поводи да го прати в изгнание. Една нощ, насън, царят видял на висок престол един страшен мъж, който държал в ръцете си книга. Този мъж разгърнал книгата, намерил име- то на цар Атанасий и казал: „Аз исках да те оставя да живееш още дъл- го, ала заради зловерието ти ето, отнемам 14 години от твоя живот. И изтрил неговото име от книгата. Ужасен царят, се събудил и разказал на своите привърженици за съня. След няколко дена върху двореца паднала мълния и убила цар Атанасий.


БЕСЕДА ЗА СИЛАТА И МИСИЯТА ХРИСТОВИ СПОРЕД ПРОРОЧЕСТВОТО НА ИСАИЯ

 

Духът на Господа Бога е върху Мене, защото Господ Ме помаза да благовестя на бедни, прати Ме да изцелявам съкрушени по сърце,

да проповядвам на пленени освобождение и на затворници – отваряне на тъмница, да проповядвам благоприятната Господня година и деня за отмъщение (Исая 61: 1 – 2).

 

Това велико програмно пророчество прочел Господ Иисус в самото начало на Своето спасително дело в Назарет, пред евреите, и след като го прочел, седнал и казал: Днес се изпълни това писание к. 4: 16 – 21). Той прочел едно от най-тъмните за книжниците и еврейските свещеници пророчества, затворил книгата и казал: Днес се изпълни това писание. Никой от евреите не смеел да се докосне до това пророчество, защото никой не знаел за Кого то се отнася. Седем столетия били изминали от изричането и написването на това пророчество, но никой не знаел за Кого се отнася то. А когато дошъл Онзи, за Когото се отнасяло това пророчество, Той го прочел и отнесъл към Себе Си. Така нашият велик Господ оправдал Своя пророк и показал Себе Си на света. Духът на Господа Бога е върху Мене. Защо Той казал това, като Той е равен с Духа, както и с Отца? За свидетелство пред хора, както тълкува св. Златоуст. Не казва: „Благодатта на Духа, а Духът, защото благодатта на Духа е върху вярващите, а върху него е сам Духът, както се и видяло на Иордан. Духът е Свидетел на Сина и нито за миг Синът не е бил без Духа. Господ Иисус често споменава Отца и Духа Светаго, веднъж от безкрайна любов към Отца и Духа, защото винаги отдава любовта си на Тях, и второ – заради поука към гордите хора – да не изтъкват себе си, а да отдават чест на другите като равни на самите тях. Всичко останало, което е казано в това пророчество, Господ с чудните си дела е изпълнил дословно. Той дошъл най-вече да възвести Божията милост към хората, но в същото време да възвести] за Страшния Съд за онези, които ще презрат и отхвърлят тази милост. Това е видението на Исаия, син Амосов – Божий пророк, пророк истински. Да се поклоним, братя, на Исаия, чийто боговдъхновени уста са предсказали [идването на] Спасителя и нашето спасение, и непрестанно да се покланяме на чудния наш Спасител – Господ Иисус Христос.

На Тебе се кланяме, Господи и Спасителю наш, на Тебе благодарим за премъдрото устройване на нашето спасение. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 149 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766386
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Септември, 2018  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930