Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2016 04:31 - ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ" - 5 ОКТОМВРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 367 Коментари: 0 Гласове:
0




 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 5 ОКТОМВРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

Когато хората положат голям труд в търсене на истината, когато не предпочетат нещо друго пред истината, Бог, по Свой начин с лекота им я разкрива. Това ни показва и живота на св. Дионисий Александрийски. Още като юноша и езичник Дионисий прочел цялата гръцка литература, та да стигне до истината. Но като не бил удовлетворен, той започнал да чете всичко, което му попаднело под ръка. Един ден, по Божий промисъл, го срещнала една бедна жена и му предложила да му продаде няколко ръкописни свитъка от посланията на апостол Павел. Дионисий радостно ги купил и прочел. Това така го впечатлило, че той отново намерил онази жена и я запитал дали има още от тези писания, та да ги купи. Жената го упътила към християнския свещеник и той му дал всички Павлови послания. Като ги прочел внимателно Дионисий повярвал в Христа и без никакво колебание се кръстил.

Втори случай. В Арсеной се разпространила ереста на хилиастите, които погрешно учили, че Христос щял скоро да дойде и ще основе на земята, земно царство, което щяло да просъществува хиляда години. Водач на тази ерес бил някой си Коракион. Св. Дионисий отишъл в Арсеной и се потрудил да разубеди хилиастите и да попречи за разпространението на ереста между верните. Пред голямо струпване на хилиасти и православни Дионисий спорил с Коракион и другите водачи на хилиастите. Три дена продължил този спор. Каква ревност са имали древните християни за доказване на истината! И Бог, по молитвите на св. Дионисий, благословил техния труд и ревноста им. На края на спора, Коракион с всички хилиасти, отхвърлил погрешното си учение и приел православното учение [отстоявано от] св. Дионисий.

 

 

БЕСЕДА за показаното Добро
 

Мнозина думат: кой ще ни покаже добрини? (Пс. 4, 7)

 

Колко е богат Бог, братя мои! Каква дума може да изрази това съкровище! Голямо съкровище е небесното царство с огнените ангели, със дивните светии  и със сладостния Рай! Кой може да опише това богатство? Велико благо е безсмъртния живот близо до Бога и Божиите ангели, в обществото на светиите и праведниците. Велико благо е срещата със своите сродници и приятели в небесния свят, със своите родители, със своите деца, със своите най-мили, които със своето  заминаване от нас  са ни оставили в тъга и скръб. Кой ще ни покаже всички тези блага?- мнозина се питали по времето на цар Давид, [мнозина ] се питат и днес. Кой ще ни покаже, та да повярваме и се надяваме? На нас, християните, тези блага са показани, и ние не чакаме повече да ни ги покаже някой друг, освен Господ Христос, истинският Свидетел на всички тези блага, истинският Свидетел и Господар, братя, на всички тези блага. Тези блага милосърдният Господ е показал на избраните и преди Своето идване на земята – чрез Своите пророци. Затова пророк Давид казва на Бога: Яви ни светлината на лицето Си, Господи! Това е и отговор на онези, които питат: Кой ще ни покаже добрини? Сам Бог е показал тези добрини. Светлината на образа Господен ни се яви, т.е. изписа се, вряза се в нашите сърца и в тази светлина ние виждане всички онези блага, които  само Небето може да ни даде. Има ли лек, братя, за онези които са чули за Христовото пришествие на земята и продължават да питат: Кой ще ни покаже добрини? Ако Христос не бе явно показал всички тези блага със Своето светло Рождество, със Своите светли чудеса, със Своето светло Възкресение, със Своята светла Църква, наистина, черната земя нямаше да ги покаже, защото не може; хората нямаше да ги покажат, защото ги не знаят. Има лек за всеки, та даже и за най – закоравелият неверник, до смътния час има лек. Този лек е покаянието от собствената злоба, очистването на своето сърце, и изпълнение на заповедите Христови. Здравите могат да видят светлината на Христовото лице, а не болните души, нечистите души и развратените умове.

О, Господи Боже наш. Светлина на ангелите и човеците, помогни ни да не затъмним с грехове светлината която Си ни дал и в която виждаме небесните блага. На тебе слава и хвала во веки. Амин.

 

Автор -  Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765702
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031