Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2017 04:44 - ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 22 НОЕМВРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0  


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ - 22 НОЕМВРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Напразен е всеки труд за придобиване на образование, без труд за придобиване на чистота във вярата и живота. Небесният свят не се открива на учения, а на чистия. Когато света Кикилия била въведена в брачната стая със своя жених Валериан, тя рекла на младоженеца: „Искам да ти разкрия една тайна; тук е Божия ангел, пазителя на моята девственост, когото ти не виждаш; той стои тук и е готов да защити мене, неговата слугиня, от насилие; само ако ме докоснеш, той ще те убие“. Като чул това, Валериан започнал да моли Кикилия, да му покаже ангела за да го види и той. Девицата му отговорила: „Ти си човек, който не познава истинския Бог и не можеш да видиш Божия ангел, докато се не очистиш от свернотата на своето неверие“. След като Валериан се кръстил, видял ангела в голяма светлина и неизказана красота. Също така, и Тивиртий, Валерианов брат, като се кръстил и променил своя живот от нечестието в чистота, видял светия ангел и разговарял с него. Така също и Максим, техен състрадалец, след като тези двама братя били посечени, се заклел с голяма клетва пред палача и присъствуващия народ, като казал: “Виждам Божиите ангели, светли като слънцето, как взимат душите от телата на мъчениците, както извеждат прекрасни девици от брачния чертог, и как с велика слава ги възнасят на небесата“. Но това, което видял той, не видели, нито могли да видят, невярващите и нечистите.

 

БЕСЕДА за това, което прави единството на вярващите

 

Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички ( Ефес. 4, 5 -6)

 

Ето голямо и преголямо , ясно и преясно основание, заради което ние християните трябва да залягаме да запазваме единството на духа чрез връзките на мира, и да сме едно тяло и един дух. Защото имаме един Господ Иисус Христос, нашият Създател и Възкресител. И няма двама истински Спасителя та да има разделение между нас. Една и съща кръв е пролята на Кръста за всички нас, както eдни и същи устни са се молели за всички нас в Гетсимания. Имаме една вяра в неразделната и животворяща Божествена Троица - Отец, Син и Дух Свети, едно Същество - три ипостаса - нероденият Отец, роденият Син, и Духът изхождащ от Отца. Имаме едно кръщение в името на Отца, и Сина и Святаго Духа, кръщение с трикратно потапяне във вода, за смърт на греха и дявола, а за възкресение и живот в Христа Господа. Един е Бог и Отец на всички ни - това е Отецът на Господ Иисус Христос - Единородния Син Божий, Който, чрез Христа, и заради Христа ни осинови и ни даде право да Му казваме : Отче наш. Виждате ли, братя мои, каква връзка ни свързва? С по-яка връзка не са свързани нито звездите помежду себе си, нито водата със земята, нито огънят с въздухът. Виждате ли какви големи, преголеми основания ни призовават за единство? Всичко друго, което от лявата страна ни склонява към разделение, пред тези основания е незначително като песачинка спрямо високи планини. Не може дяволът да разруши нашето единство, ако му не помогнем самите ние. Не може дяволът да ни покори, ако не му се предадем сами.

О, Господи Иисусе, сладки и благий, колко здраво си ни привързал към вечното благо! Запази ни в тези връзки. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор - Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1015556
Постинги: 2675
Коментари: 0
Гласове: 800
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930