Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2018 12:23 - ДО ЕДИН ЧЕСТОЛЮБЕЦ: ЗА КЛЕВЕТНИЦИТЕ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Страдаш от клеветници. Казваш, че досега си съдил четиридесет и че­тирима клеветници, които са накърнявали твоята чест, разпростра­нявайки лъжи за теб, за твоя характер, за твоите начинания и дори за  твоето семейство. Пръснал си голяма част от своето състояние за съдебни дела против тях. „Ако в света нямаше такива зли езици - казваш - животьт би бил прекрасен". Но те ти додяват, а ти се измъчваш и охарчваш, за  да защитиш честа си.

Наистина техните нападки срещу теб не са християнски, но не е хрис­тиянски и начинът, по който ти се бориш с тях. Спомни си първо как е постъпвал Началникът на нашата вяра, когато бил оклеветяван. „Както агнето е безгласно пред своя стригач, тъй и Той не отваря устата си” (Деян. 8:32). А ето ти за пример и един земен цар. Веднъж ласкатели започнали да обви­няват пред св. Константин Велики някакви негови недоброжелатели, които според тях го клеветели и хулели. „Но тези клеветници - казали те - не се задоволиха само с лъжи и хули, но извършиха и страшно престъпление. Отидоха при мраморната статуя на царя в града и я удряха с камъни и железа, докато не счупиха носа, не пробиха челото и не обезобразиха царското лице." Свети Константин изслушал мълчаливо тези обвинения. След това опипал с ръка своето лице и казал: „И лицето ми е чисто, и челото - здраво, и носът ми е на мястото си." Ласкателите се засрамили и побързали да се скрият от очите на императора. Кой друг на света, след Сина Божи, е бил клеветен повече от светите апостоли? Но устата на клеветниците са затрупа­ни от гробната пръст, а храмове на апостолите са издигнати по цялата все­лена. Ако твоята душа е здрава и чиста пред Бога, лъжите с нищо не могат да й навредят- нито човешките, нито демонските. Защото лъжите са като прах, който вятърът довява и отвява, а истината остава. Това е потвърдено от опита на всички мъдри хора от памтивека до днес. Потвърждение за това ни дава и Премъдрият цар Соломон, казвайки: „Правдиви уста пребъдват вечно, а лъжлив език - само за миг” (Притч.12:19).

И така, не се измъчвай повече и не пилей парите си; не защитавай своя­та чест от безчестните, защото те са като заглъхващ звук. По-добре брани Бо­жията чест и Бог ще брани твоята. А Божията чест се брани със съхраняване и разпространяване на Христовата истина.

Мир и радост от Господа.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1794883
Постинги: 3861
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930