Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2018 09:56 - ДО ТЪРГОВЕЦА С.Т., КОГОТО „БОГ НЕ СЛУША"
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 192 Коментари: 0 Гласове:
0





 ДО ТЪРГОВЕЦА С.Т., КОГОТО „БОГ НЕ СЛУША"

 

Оплакваш се, че Бог не чува молитвите ти. Молил си се на Бога в много неволи и никога от нито една не те е спасил. Как да не е, чудя се, когато ето - ти си надживял неволите, а не те теб? Но позволи ми да ти задам един въпрос: ти слушаш ли Бога? В двата Свои Завета, Стария и Новия, Всевиш­ният е обещал да слуша хората при условие, че те Го слушат. Слушаш ли ти Бога, искайки Той да те слуша? Изпълняваш ли Божиите заповеди, при­държаш ли се към Неговите наредби? Ако не правиш това, тогава странно е твоето искане Бог да те чуе и послуша.

Бог слязъл на земята и умил нозете на онези, които Го обичали. За на­шия Творец е голяма радост да слуша послушните Свои чеда. Творецът е послушал Мойсей, Авраам и Иаков за всичко, за което са Го молили. Чрез естествени и свръхестествени явления Той е изливал Своята милост върху онези, които са изпълнявали Неговия закон. Ако Той не е поискал да пос­луша моите или твоите молитви, то е или защото ние не сме искали да слу­шаме Неговите заповеди, или защото молитвите ни са били неправилни. Чрез пророк Исайя Господ е казал на непослушния народ: „Кога умножават молбите си, Аз не слушам“. И малко по-нататък: „Ако поискате и послушате, ще  ядете благата земни” (Ис. 1:15,19). И така, Бог ни слуша, когато ние Го слу­шаме и не ни слуша, когато ние не Го слушаме. Не ни слуша още и тогава,  когато искаме от Него нещо вредно и неразумно. Веднъж апостолите Иаков и Иоан помолили Господа да хвърли огън от небето върху селото, което не им дало подслон през нощта.  А Той, като се обърнал към тях, смъмрил ги и им забранил. Не само, че не ги послушал, но и ги укорил. Припомни си и ти, били ли са твоите молитви достойни за човека и достойни за Бога?

И още нещо. Защо се молиш на Бога само когато си в беда? Така унижаваш себе си и оскърбяваш своя Бог. Нашият Творец иска от нас винаги да чувстваме Неговото присъствие и непрестанно да общуваме молитвено с Него.

,,Непрестанно се молете. Ако се молиш само когато те сполети беда, тогава правиш от себе си обикновен просяк и срамиш Бога, защото Го призоваваш като пожарникар само тогава, когато къщата ти гори.

Христос ни е дал право да наричаме Неговия Отец свой Отец. Може ли да има нещо по-сладостно от това? Може ли за децата да има нещо по-сладостно от това да бъдат със своите родители? Нека и ние се постараем непрестанно да пребъдваме с нашия небесен Отец със сърцето си, с мислите си и с молитвите си. Нашата молитва в дните на напредък и радост е като някакъв молитвен капитал, който ще ни послужи в дните на неволи и мъки повече от молитвите, които ще отправим, когато тези дни настъпят.

Мир на теб от Господа!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1790615
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930