Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2018 07:51 - ДО ЕДИН СЕБИЧЕН ЧОВЕК: ЗА ОПАСНОТО ЩАСТИЕ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ДО ЕДИН СЕБИЧЕН ЧОВЕК:  ЗА ОПАСНОТО ЩАСТИЕ

 

Смяташ се за напълно щастлив и освен това твърдиш, че си постигнал това щастие сам, без помощта на Бога или на хората. Затова отхвърляш светото учение, което ти предлагаме, а именно: че всеки човек е длъжен да отправя молитви към Бога и да бъде милостив към ближните си. „Нито на Бога молитви, нито на хората милост" - казваш сурово ти. И въпреки това смяташ, че си щастлив! Аз наистина не мога да си представя щастие без Бога и без хората. Твърдя, че ти не си вкусил истинското щастие, че бър­каш понятията и наричаш щастие ситостта. Натрупал си много от онова, което дава земята, наял си се, напил си се и надменно мислиш, че никой не ти е нужен. Но знай, че земята не дава никому нищо без Божия заповед. И ако ти е дала, дала го е следователно по Божия воля. Човек не може да отнеме със сила нищо от този свят, без да даде за това отговор на Твореца. Добре позната истина е, че в действителност ние хората не притежаваме нищо постоянно на тази земя. Всичко ни е дадено сякаш назаем - днес ни се дава, утре се взима. Отново и отново биваме изпитвани с помощта на тези заеми. А заемите се състоят в здраве, сила, красота или богатство, или чест и власт, или знание и талант, или някакъв друг дар. Изпитанието пък, с което Съдботворецът изпитва хората, се отнася до вярата, милостта, почтеността и до всяка друга добродетел. То цели да станат явни две неща: първо, дали човек знае от кого е получил един или друг дар и второ, дали отдава слава и хвала на своя Дарител. Чуй страшното предупреждение на великия пророк Иеремия, който вика: „Въздайте слава на Господа, вашия Бог, докле Той още не  е напратил тъмнота” (Иер. 13:16).

По-скоро започни и ти да славиш Бога и да Му благодариш, докато не е напратил тъма върху твоя живот. Защото когато ти прати тъма - мъки, беди, болести или гибел, или безумие - какво ще правиш тогава? На кой Бог ще се молиш и кой от хората ще прояви милост към теб, немилостивия?

За да не падне страшен и тежък мрак върху твоя живот, чуй и запомни тези свети библейски слова: „Господ ще изтръгне богатството на нечестивците” (вж. Притч. 10:3).

Добротворната душа ще бъде наситена” (Притч. 11:25).

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1798667
Постинги: 3863
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930