Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2019 10:26 - 41. Пресвета Богородица „Киккска“ („Киккотиса“)
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
0



       

              image


       41. Пресвета Богородица „Киккска“ („Киккотиса“)

 

       Празнува се на 12 ноември

 

       •     Друго наименование:

       „Милостива“ („Елеуса“)

 

       •     Произход: Кипърска

 

       •     Особена дарба: избавя от насилници; лекува парализа, кръвотечение, главоболие.

 

       •     История

       Иконата на Божията Майка Киккска (Киккотиса) - „Милостива“ (Елеуса) е рисувана, според преданието, от евангелист Лука и получила своето название от кипърския град Киккос.

       През 980 г. по време на гоненията на християните Киккската икона била изпратена в Цариград. По време на царстването на Алексей Комнин тя, по откровение на един старец, била върната в Кипър. Това се случило така. По време на лов управителят на Кипър Мануил се заблудил в планините и срещнал благочестивия инок стареца Исаия. Не желаейки да бъде познат, старецът побягнал от Мануил, но той го настигнал и жестоко го пребил, заради което бил наказан с тежък недъг - разслабване. Старецът получил откровение, съгласно което Мануил трябва да замине в Константинопол при императора и да върне чудотворния образ на Божията Майка. Старецът се захванал със строителство на храм със средства, които му дал управителят на Кипър. Самият Мануил да замине за Константинопол се уплашил. През това време заболяла дъщерята на императора. Недъгът бил подобен на разслабването, от което страдал Мануил. Виждайки в това Промисъл Божий, Мануил помолил императора да върне иконата в Кипър. Царската дъщеря получила изцеление, но императорът забавял изпълнението на обещаното. Тогава самият той пострадал от тежкия недъг. Разкайвайки се за неизпълнение на обета, той поръчал копие на чудотворния образ, а самата икона изпратил на острова при стареца Исаия.

       На остров Кипър в Киккската обител от иконата ставали и стават многочислени чудеса. След молитви пред тази икона по време на суша на земята се изпраща благодатен дъжд, болни, кръвотечиви, страдащи от главоболие получавали изцеление, на безплодните се подавало чадородие. В чудодействената сила на светата икона вярват не само християните, но и иноверци, и прибягват към нея в беди и болести. Неизчерпаема е милостта на Пречистата Богородица, Застъпницата на всички страдащи, и наистина е присъщо на образа И името „Милостива“. Чудотворната „Киккска“ икона на Божията Майка има забележителна особеност: тя, неизвестно от колко време, е закрита до половината с пелена от горния ляв ъгъл до десния долен, така че ликовете на Божията Майка и Божествения Младенец никой не може и не дръзва да види. Празнуването на иконата е на 12/25 ноември.

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766685
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031