Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2017 06:35 - ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ" - 31 ЮЛИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
1 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 31 ЮЛИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Отшелниците в пустинята се трудят да отсекат своята воля и да живеят по волята Божия. Някой неправилно мислят, че отшелниците живеят съвсем усамотено. Но никой отшелник не мисли така. Той живее в общение с Бога, Божиите ангели, и починалите светии. Където е човешкия ум, там е и неговия живот. А ума на отшелника е в най-висшето, най-чистото и най-многобройно общество, в каквото един човек може да бъде. Веднъж авва Марко попитал св. Арсений Отшелник: „По каква причина ти отбягваш нашето общество и разговорите с нас?“. Арсений отговорил: „Бог вижда, че ви обичам, но не мога да бъда заедно и с Бога и с хората. На небето, хиляди, и хиляда хиляди имат една воля а при хората волите са много е различни. Затуй не мога да оставя Бога и да бъда с хората“.

 

 

БЕСЕДА  за последното очакване

 

 

Затуй, възлюбени, като очаквате това, постарайте се да се намерите пред Него в мир, неосквернени и непорочни ( 2 Петр. 3. 14 )

 

Кое е нашето последно очакване, братя? През нощта очакваме деня, през деня очакваме нощта, и отново ден, и отново нощ. Но тези очаквания не са нашето последно очакване. Кое е нашето последно очакване, братя? В радостта се тревожим очаквайки скръб, в скръбта с надежда очакваме радост, и отново скръб, и отново радост. Но тези очаквания не са нашето последно очакване. Нашето последно очакване, братя, е очакването на Божия Съд. Когато дойде Съдът Божий, Страшния ден, който е пламтящ като пещ, тогава ще се дочака заслуженото - деня за едни няма да се смени от нощ, и нощта за други няма да се смени от ден; за едни радост несменяща се със скръб, скръб за други, несменяща се с радост. Това, братя, е последното очакване на човешкия род, независимо дали го знае или не, дали е мислил за него или не.               

А вие, вярващите, трябва да го знаете, и трябва да мислите за това. Това знание да бъде върхът на всички ваши знания, тази мисъл да управлява всички други ваши мисли. Към това знание и размишление добавете още и онова, което е най-важното - добавете вашето старание да бъдете чисти и прави ( или казано по-точно – в мир, неосквернени и непорочни). Старайте се да бъдете чисти по ум и сърце, с чиста съвест и в мир с Бога. Само така последното очакване не ще ви завари ненадейно, нито ще ви хвърли в нощ без ден, и в скръб без радост. Както всичко в живота на Господ Иисус е неочаквано за хората, така ще бъде неочаквано и Неговото второ пришествие - в сила и слава Неочаквано било Неговото Рождество от Пречистата Дева, неочаквана е и Неговата бедност, неочаквано е и Неговото чудотворство, и всяко дело, и всяко слово, и унижението и доброволната смърт, и Възкресението, и Възнесението, и Църквата, и разпространението на Неговата вяра. Неочаквано ще бъде и Неговото второ пришествие, най-страшното от всички неочаквани неща.

О, Господи, Съдия праведен, как ще Те посрещнем ние - необлечени в чистота, непорочност и мир? Помогни ни, помогни ни, да се подготвим що - годе за страшната среща с Тебе. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 268358
Постинги: 1156
Коментари: 0
Гласове: 243
Архив
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031