Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2018 09:38 - ДО ЕДИН ГОСПОДИН, КОЙТО СЕ ОПЛАКВА ОТ НЕРАЗУМНАТА СИ ЖЕНА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 2373 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 ДО ЕДИН ГОСПОДИН, КОЙТО СЕ ОПЛАКВА ОТ НЕРАЗУМНАТА СИ ЖЕНА

 

,,Както всички, така и аз!" Тези думи тръби в ушите Ви Вашата съпруга всеки път, когато я вразумявате да се откаже от робуването на мо­дата и прахосничеството. Добре сте и отговорили: „Ето, Бог ни е дал три деца - като три златни ябълки. Сега трябва да живеем за децата си, а не само за себе си. Не сме вече толкова млади, че да търчим след всяка мода и вся­ко забавление. А и здравето си трябва да пазим заради децата. Ти често се  оплакваш от главоболие, а сама вършиш всичко онова, което го причинява. Само вдишването на отровните мазила по лицето ти си е готово главоболие. Ами задименият и душен въздух по кафенетата, ресторантите и театрите, нездравословното облекло, нередовният сън, нервността от хазарта и алкохола... Всичко това не води до добро." Но на всички доводи жена Би отгова­ря едно и също: „Както всички, така и аз!"

Кои всички, изключителна жено? Нима тази разюздана тълпа, която те  е погълнала и из която мислите ти блуждаят денем и нощем, е целият свят? Толкова си ограничила и стеснила своя кръгозор, че не позволяваш на очите ти да погледнат извън оградата на твоето обкръжение и да видят останалия Божи свят. Не само, че не всички жени в света живеят като теб, но дори не и жените от една улица в града. Огромното мнозинство майки, вдовици и де­войки живеят съвършено друг живот. Как тогава можеш да кажеш: „Както  всички, така и аз!" Взела си за пример няколко разпуснати и безотговорни  жени - нито майки, нито девойки, само за тях мислиш и в тях виждаш целия свят. В същото време целият останал свят гледа на вас като на циркаджийска  трупа, в която вие сте и зверове, и звероукротители.

Но дори и ако светът цял-целеничък тръгне по пътя на безумието и гибелта, нима ти, майката на трима сина, не би имала храбростта да кажеш „Аз няма да тръгна по този път"? Наистина, това би бил героизъм, който би привлякъл погледите на небето и земята. Подобни примери на храброст са вписани в златната книга на Светото Писание. Такава храброст са имали двете Лотови дъщери в Содом. В този проклет град извън дома на Лот не е  имало нито една непокварена и непрокажена душа. Ако Лотовите дъшери, тези девойки, бяха казали така, както днес говори една майка на три деца „Хайде, както всички, така и ние!", светът не би знаел нито за тях, нито за техния баща; имената им не биха били споменати в златната и вечна Книга.  Но те не са казали така. Затова Божието благословение е почивало върху Лот и върху неговите дъщери. И когато ударил часът развратният град, изгорен с огън, да потъне под земята и да се превърне в Мъртво море, Божи ангел извел това благочестиво семейство извън града, за да не види отмъщението на небесата над онези, които безгранично ги осквернявали.

Или ако, да речем, Растко Неманич беше казал като теб: „Както всички, така и аз"? Нима щеше някога да стане свети Сава, духовен отец на своя на­род и вечен укор за съвестта на онези свои потомци, които казват като теб: „Както всички, така и аз!"

Ако тези примери и хиляди други като тях не трогват душата ти, аз не  знам какво да кажа. Ако не искаш да се поучиш от добрите примери на жи­вота, тогава поне се вразуми от страшните примери на смъртта. Виж с каква смърт са умирали и умират онези, след които си се повлякла, забравяйки мъжа и децата си. Страшни болести, престъпления и самоубийства - без  изключение!

Мога ли да апелирам към най-доброто в твоята душа, дъще на уважавани родители? Опомни се, отрезви се, освести се! Спомни си, че докато се смееш в дима на среднощните оргии, твоето събудило се и плачещо в посте­лята дете търси ръката ти и чака да чуе твоя майчин глас.

Отхвърли тези опасни думи: „Както всички, така и аз!" и кажи: „Както най-добрите, така и аз!". Та благословението на Онзи, Който те е благосло­вил с три деца, да пребъде върху теб до края на вековете.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1799215
Постинги: 3864
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930