Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2018 05:26 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 30 ЮНИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 49 Коментари: 0 Гласове:
0 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 30 ЮНИ

 

Разсъждение

 

Грижа за добруването на всички хора. Такава грижа изпълвала възвишения дух и благородното сърце на светите апостоли. Пишейки за апостол Павел, Златоуст го нарича „отец на целия свят“. „Сякаш той – казва Златоуст – е родил целия свят, така се безпокоил, трудил се и се стараел всички да въведе в Царството“. Наистина, превисоко е това звание „отец на целия свят“, но ако то може да бъде отнесено след Бога към някои други, това могат да бъдат само Христовите апостоли. По родителските си грижи за цял свят те наистина са „отци на целия свят“. Има много майки в света, които по-малко се грижат за добруването на своите деца, отколкото апостолите са се грижили за добруването на своите гонители и врагове. Своя най-голям враг – Симон Влъхва, апостол Петър два пъти спасявал от смърт – веднъж, когато народът искал да го изгори, и втори път, когато щяло да го разкъса куче. И помислете как светът се издължил на своите благодетели! Като на най-големи разбойници и злодеи! О, колко са верни думите на св. Киприан, който казва: „Докато сме в тяло, с християните се случва същото, което и на езичниците; разликата е само в духа“.

 

БЕСЕДА за силата и действието на добрите дела

 

Защото такава е волята Божия – с добротворство да обуздаваме невежеството на безумните човеци (I Петр. 2: 15).

 

Трудно е, братя, да се спори с безбожниците; трудно е да се разговаря с безумните; трудно е да се убеждават озлобените. Безбожния, безумния и озлобения трудно ще ги убедиш с думи. По-скоро ще ги убедиш чрез дела. Щом видят добрите ви дела, да прославят Бога (I Петр. 2: 12). На онези, които искат да спорят с вас, сторете добрина и ще спечелите спора. Едно дело на милосърдие по-бързо ще вразуми безумния и успокои озлобения, отколкото многочасов разговор. Ако безбожието и злобата идват от невежество, това невежество е като беснуване, което най-бързо се обуздава с добротворство. Ако ти спориш с безбожника по неговия бесовски начин, ти усилваш беса на безбожието. Ако с безумния разговаряш с ругатни, мракът на безумието се сгъстява. Ако мислиш да убедиш озлобения с гняв, само повече разгаряш огъня на злобата. Кроткото и благо дело е като водата за пожара. Спомняй си винаги за светите апостоли и за техния успешен начин за общение с човеците. Ако безбожникът те предизвиква, то не те предизвиква човек, а дявол; човекът по природа е благочестив. Ако безумен те хули, то не те хули човек, а дявол; човек по природа е умен. Ако озлобеният те преследва, не те преследва човек, а дявол; човек по природа е добър. Дяволът те предизвиква на продължителни спорове и безплодни разговори, а от доброто дело бяга. Стори добро дело в име Христово и дяволът ще побегне, и тогава ти ще имаш работа с хората – благочестиви, умни и добри. Но всичко, което правиш, прави в име Господне.

Преблаги Господи, помогни ни да вършим доброто, и в Твоето име да побеждаваме с доброто. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай еп. Жички и Охридски
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 572000
Постинги: 1601
Коментари: 0
Гласове: 392
Календар
«  Юни, 2019  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930