Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1799939 Постинги: 3864 Коментари: 0
Постинги в блога от 19.07.2019 г.
  

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ –  6 ЮЛИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

От къде ние знаем, че има живот след смъртта? Знаем го от Христа Господа, въз основа на Неговите слова, Неговото Възкресение и многото Негови явявания след смъртта Му. Философите, които признават живота след смъртта, го признават вследствие на своето умуване, а ние го признаваме вследствие на опита, особено от опита на светите човеци, които нито са умеели, нито са могли да разказват неистина. Когато свети Сисой лежал на смъртна постеля, лицето му било твърде светло. Около него стояли монасите - негови ученици. Тогава св. Сисой погледнал и казал: „Ето, авва Антоний дойде!“. Почакал малко и пак казал: „Ето, дойдоха пророците!“. При това лицето му още повече засияло, и той казал: „Ето, дойдоха апостолите!“. След това казал: „Ето, дойдоха ангелите да вземат душата ми!“. Накрая лицето му засияло като слънце, всички налегнал голям страх, а старецът казал: Ето, вижте всички, дойде Господ. Ето, Той казва: „Донесете ми от пустинята избрания съсъд!“. След това, светецът предал своя дух. И колко [ още] подобни видения е имало. И то от най-надеждни свидетели.

 

БЕСЕДА за страшната цена на изкуплението

 

Не с тленни неща - сребро или злато, сте изкупени от … но с драгоценната кръв на непорочния и чист като агнец Христос (I Петр. 1, 18-19)

 

Могъл ли, братя. е някой някога, със сребро и злато да купи лекарство против греха? Никой - никога. Могъл ли е, братя, някой някога от сребро и злато да изкове оръжие против греха? Никой - никога. Могъл ли е, братя, някой някога с помощта на среброто и златото да се откупи от смъртта? Никой - никога. Трябвало нещо много по-скъпо от среброто и златото да бъде лекарството, оръжието и откупа. Трябвало скъпоценната Кръв на Божия Син да се излее върху греховните рани, та те, да се изцелят. Трябвало скъпоценната Кръв на Божия Син да се устреми против злите духове, та със Своята сила да ги изгори и отгони от хората.  Трябвало скъпоценната Кръв на Божия Син да поръси земното гробище, за да умъртви смъртта, а мъртвите да оживеят. Непорочния и чист агнец Божий бил заклан за нас, за да ни измъкне от силните зверски челюсти. Този скъпоценен пир Бог дал за да възвести свободата на хората. И грехът, и дяволът, и смъртта се нахвърлили със силата си върху непорочния и чист агнец Божий. Умъртви ли Го, но се отровили от Неговата Кръв. Отсъдено било тази Кръв да бъде за тях отрова, а за хората - живот и спасение.                                                                          

О, братя мои, ако не знаете, колко отровен е греха, и колко зъл е дявола, и колко е люта смъртта, преценете по величието на откупа, с който сме откупени от тяхното робство. Скъпоценната Кръв Христова - това е откупа за нас от робството!      Помнете, братя, ако отново доброволно, по лекомислие и злоба, се предадем на онова тройно робство, че няма вече, няма никой, нито на небето, нито на земята, който би могъл да даде откуп за нас. Защото скъпоценния откуп е един, и Той е даден веднъж за винаги.

О, Господи милосърдни, укрепи ни да останем в свободата, която си ни дарувал Ти. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 143 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1799939
Постинги: 3864
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031