Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 657796 Постинги: 2000 Коментари: 0
Постинги в блога от 01.02.2018 г.
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ - 19 ЯНУАРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Примерите за кротко понасяне на насилието, които откриваме при светите отци, просто са удивителни. Веднъж като се върнал в своята килия, Макарий Велики видял едни крадци, които изнасяли неговите вещи от килията и ги товарили на магаре. Макарий нищо не казал а им помогнал по-добре да натоварят всички вещи на магарето, казвайки сам на себе си: „Нищо не сме донесли на света“ (1. Тим.6, 7 ). Един друг старец, като видял, че разбойниците взели всичко от килията му, огледал се и видял, че не са взели един възел с пари, който бил скрит някъде, па бързо взел този възел, извикал разбойниците им им го дал. Трети пък, като заварил крадците да плячкосват килията му им викнал: „ Побързайте, побързайте, да не би да научат братята и ми попречат да изпълня Христовата заповед: „От оногова, който взима твое нещо, не изисквай назад“ ( Лк.6, 30 )

 

БЕСЕДА за победата над света

 

В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света ( Иоан 16, 33)

Победителят на света е Един Единствен, и с тези думи учи своите последователи да не се боят от света. Наистина светът изглежда твърде силен, но нима Онзи, Който е сътворил света, не е по-силен от света? Твърде страшен е светът за онзи, който не знае, че Бог владее света, и че Той има власт да запази съществуването му, и да го прати когато, Той поиска, в небитието. За който знае това, този свят не е страшен. В сравнение с Христос Господ, този свят е изтъкан от слабости, докато Христос Господ  няма нито една слабост. За този, който не знае това, този свят е страшен, а който знае това няма страх от света. Светът е препълнен от страдания, мъка, гробове и воня от тление - кой може да понесе това? Само онзи, който има силно сърце. А силно сърце има само онзи, в чиито сърце обитава Христос. Светът ни е дал плътските наслади, но в замяна на това иска да вземе душата ни. Но как светът ще ни победи, ако ние сме войници на Победителя на света? Победителят на света ни е дал оръжие за борба, със Своят пример ни учи на борба, показвайки ни скрития неприятел, показвайки ни начина на нападение и отстъпление, подкрепя ни със Своите ръце, закриля ни със Своите криле, храни ни със Своето животворящо Тяло и ни пои със Своята животворна Кръв, и освен това ни окуражава казвайки: Не бойте се ! Какво може, братя, да ни стори светът щом като неговото поражение е запечатано с Христовата победа?

О, Господи, Победителю на света, и победоносни наш Воеводо, бъди винаги близо до нас, та да се не плашим и ни упътвай, та винаги със сърце, ум и душа, винаги да бъдем до Теб. На тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

Категория: Други
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 657796
Постинги: 2000
Коментари: 0
Гласове: 538
Календар
«  Февруари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728